Όνειρο & ασυνείδητο

by - 10:26 μ.μ.

Είδα ένα παράξενο όνειρο χθες βράδυ. Είδα πως ήμουν άυπνη στο κρεβάτι κι ονειρευόμουν με τα μάτια ανοιχτά… πως κοιμάμαι και βυθίζομαι σε ένα τρίτο όνειρο κι έπειτα έπεφτα μέσα σ’ ένα μπολ με σαντιγί!

Παρακάτω θα σου αναπτύξω τις δύο θεωρίες μετάφρασης ονείρων, τις οποίες υιοθετώ:

Σύμφωνα με τον S. Freud, τα όνειρα είναι δίαυλοι επικοινωνίας με το ασυνείδητο. Μπορούμε να μάθουμε πολλά αναλύοντας ένα όνειρο. Ο ίδιος μάλιστα, αναφέρει πως όλα τα σύμβολα (πρόσωπα και αντικείμενα) που εμφανίζονται σε ένα όνειρο, είναι οι διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς μας (προβολή επιθυμιών), αντιπροσωπεύοντας την ψυχολογική μας κατάσταση κάθε εποχή.

Σ’ αυτή τη περίπτωση, για την ερμηνεία του ονείρου μου, θα πρέπει να ρωτήσω τον εαυτό μου:

- Πως ένιωθα καθώς ονειροπολούσα
- Πως ένιωθα καθώς έπεφτα στην σαντιγί
- Πως ένιωθα ως σαντιγί

Οι απαντήσεις αντίστοιχα, είναι:
- Ανυπομονησία
- Ανακούφιση
- Ευχαρίστηση

Η συσχέτιση των συναισθημάτων, προκύπτει από τον τομέα της ζωής μας, που το συγκεκριμένο διάστημα μπορεί να νιώθουμε ανάλογα.
Με ένα big dream στην “αυλή του εφικτού μου”, δεν ήταν ανάγκη να ενημερωθώ απ’ το ασυνείδητο για την ανυπομονησία και την ευχαρίστηση που νιώθω αυτό το διάστημα.

Ένας χρήσιμος τρόπος αυτό-ψυχανάλυσης, είναι να κρατάς ονειρικό ημερολόγιο.
Μια άλλη επιστημονική θεωρία, κάνει λόγο για μια αφηρημένη έννοια του χρόνου. Όπως ήδη γνωρίζουμε, ο χρόνος είναι ένα μέτρο που εφηύρε ο άνθρωπος βάσει της γραμμικής εμπειρίας του μέσα στο σύμπαν, που ορίζεται από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αν υποθέσουμε όμως, πως το ασυνείδητό μας δεν ακολουθεί απαραιτήτως την ίδια σειρά εμπειριών (λαμβάνοντας υπόψιν και μια άλλη θεωρία η οποία λέει πως ένα ποσοστό ασυνείδητου δε κατοικεί στο σώμα, αλλά περιφέρεται στο σύμπαν συγκεντρώνοντας πληροφορίες – εξού και το “προαίσθημα”), τότε μπορούμε να δώσουμε μια ενδιαφέρουσα εξήγηση στα προφητικά όνειρα!
Αρκετά συχνά ονειρεύομαι κάτι ασυνήθιστο (όπως ένα διαστημόπλοιο) ή ένα γνώριμο πρόσωπο που έχω χρόνια να δω (όπως ένας παιδικός φίλος). Το παράδοξο που συμβαίνει μέσα στην επόμενη μέρα, είναι ότι χωρίς να το προκαλέσω, η πραγματικότητά μου θα ταυτιστεί με το όνειρο. Για παράδειγμα: η υπόλοιπη παρέα θα επιλέξει την ταινία που θα δούμε και εντελώς τυχαία θα είναι διαστημική ή θα μου τηλεφωνήσει ο ξεχασμένος παιδικός φίλος!
Η θεωρεία λοιπόν, καταλήγει στο συμπέρασμα πως το ασυνείδητο έχει την ευκολία να ανατρέχει σε αυτά που το σώμα θα ζήσει το επόμενο 24ωρο και να επιστρέφει στο κρεβάτι για να μας τα διηγηθεί!

Ένα “ καυχησιάρικο” ασυνείδητο, που μας κάνει μόστρα τις γνώσεις του. Μια κουκουβάγια… άυπνο, αλλά ωστόσο σοφό!

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0