MBTI: ένα “ψυχομετρικό ρολόι”

by - 3:35 μ.μ.

Όταν οι άνθρωποι με γνωρίζουν κάπως καλύτερα, μου εξομολογούνται: «Ζέτα στην αρχή μας φαινόσουν λίγο περίεργη, αλλά τελικά… είσαι ωραίος τύπος!». Όχι φίλε μου, δεν είμαι ωραίος τύπος, είμαι ‘INTP τύπος’!
Όλα ξεκίνησαν από το μυαλό του Carl Jung (μεγάλος ψυχολόγος του προηγούμενου αιώνα και άσπονδος φίλος του Sigmund Freud). Ο Jung υποστήριζε ότι υπάρχουν τέσσερις βασικές ψυχολογικές λειτουργίες με βάση τις οποίες ζούμε κάθε εμπειρία. Αυτές είναι η αίσθηση, η διαίσθηση, το συναίσθημα και η σκέψη (sensation, intuition, feeling και thinking αντίστοιχα). Στις περισσότερες περιπτώσεις, μία από αυτές τις τέσσερις λειτουργίες επικρατεί.
Μελετώντας το έργο του Ελβετού γιατρού, η Katharine Cook Briggs και η κόρη της Isabel Briggs Myers, έβαλαν αυτή τη θεωρία σε εφαρμογή. Κατέληξαν σε ένα κωδικοποιημένο σύστημα που περιλαμβάνει τέσσερα γράμματα και με βάση αυτά προκύπτουν οι 16 διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας ολόκληρης της ανθρωπότητας. Έτσι, βασιζόμενη στις θεωρίες προσωπικότητας του Jung, η αξιολόγηση ‘Myers-Briggs Type Indicator’ (MBTI) αποτελεί ένα ψυχομετρικό ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε για να μετρά αυτές τις παραμέτρους.

Για να μάθεις σε ποιόν τύπο προσωπικότητας ανήκεις, δεν έχεις παρά να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις που θα σε οδηγήσουν στην ανάλογη σύνθεση γραμμάτων. Επέλεξε την ομάδα κάθε απάντησης, με την οποία ταυτίζεσαι περισσότερο. 

Είσαι περισσότερο εξωστρεφής ή εσωστρεφής;
E (εξωστρέφεια) I (εσωστρέφεια)
Ομιλητικότητα, συχνές έξοδοι Συστολή
Γρήγοροι ρυθμοί ζωής Αργός ρυθμός ζωής
Συνεργασία για την εξερεύνηση νέων ιδεών  Χρόνος για σκέψη
Κέντρο του ενδιαφέροντος Επεξεργασία σκέψεων χωρίς εξωτερική βοήθεια
Εξωτερική παρατήρηση 
Πως προσλαμβάνεις τις πληροφορίες;
S (αίσθηση) N (διαίσθηση)
Επικέντρωση στη πραγματικότητα Φαντασίωση των πιθανών συνθηκών 
Προσοχή σε γεγονότα και λεπτομέρειες  Προοπτική, εξερεύνηση συνδέσεων 
Ιδέες με πρακτική εφαρμογή Απόλαυση ιδεών ακόμη κι αν δεν εφαρμόζονται
Ακριβείς και κυριολεκτικές περιγραφές Μεταφορικές και ποιητικές περιγραφές
Πως προχωράς σε μια απόφαση;
F (συναίσθημα) T (λογική)
Με βάση τις προσωπικές αξίες Έμμεσα, με βάση τη λογική
Αξία στη συγχώρεση  Δίκαια
Ικανοποίηση των άλλων Αναζητώντας τις ατέλειες του επιχειρήματος
Πως επηρεάζει μια επιλογή τους άλλους  Λογικά, αντισταθμίζοντας τις δυο πλευρές 
Συμπόνια
Πως προγραμματίζεις τη ζωή σου;
J (κριτική) P (αντίληψη)
Δεν αφήνεις ανοιχτούς λογαριασμούς Αφήνεις ανοιχτές επιλογές
Οι κανόνες και οι προθεσμίες πρέπει να τηρούνται  Οι κανόνες και οι προθεσμίες έχουν ευελιξία
Λεπτομερείς, αναλυτικές οδηγίες  Αυθορμητισμός και αυτοσχεδιασμός
Προσεκτικό πλάνο Αγάπη για το καινούριο, για εκπλήξεις

Στο παρακάτω γράφημα θα δεις την ερμηνεία του τύπου σου και με ποια ιστορική προσωπικότητα έχεις κοινό τρόπο σκέψης. Μέσα από την παρατήρηση της διαδρομής σου προς το αποτέλεσμα, θα διαπιστώσεις σε ποια χαρακτηριστικά οφείλεις τον χαρακτήρα σου. Θα συνειδητοποιήσεις που διαφέρεις, και που συναντιέσαι με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου.


Πάτα στην εικόνα για μεγέθυνση
Όπως καταλαβαίνεις, όλοι παίζουμε τον ρόλο μας σ’ αυτόν τον κόσμο! Δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος κατά βάση… υπάρχουν ίσως αταίριαστα δίδυμα. Οι προτιμήσεις, οι προτεραιότητες, οι αδυναμίες και οι απόψεις μας, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και παίρνουμε αποφάσεις. Παρά τις διαφορές ή τις ομοιότητές, όλοι οι τύποι είναι αλληλένδετοι στη κοινωνία. Την καλή σχέση ανάμεσα σ’ ένα ζεύγος τύπων ωστόσο, την καθορίζει η συμπληρωματική τους συνεργασία.
Η προσωπική μου εμπειρία αποδεικνύει πως “κολλάω” καλύτερα με άτομα ενός μόνο κοινού γράμματος, πως με τους -εκ διαμέτρου- αντίθετους τύπους (ESFJ) έχω σχέση μίσους και πάθους και πως τα άτομα με ένα μόνο διαφορετικό γράμμα από τα δικά μου, μου είναι σχεδόν αδιάφορα.
Στο εξωτερικό οι 16 αυτοί τύποι προσωπικότητας είναι αρκετά διαδεδομένοι. Τόσο, ώστε τα ζευγάρια να συμβουλεύονται τους ειδικούς σχετικά, πριν προβούν εις γάμου κοινωνία! Μάλιστα έχουν εκδοθεί πολυάριθμα βιβλία, είτε για όλους τους τύπους, είτε για κάθε τύπο ξεχωριστά (δες εδώ ένα ανάλογο site).
Πρόσφατα ανήρτησα τη φωτογραφία εξωφύλλου στο instagram, “εξ αδιαιρέτου” (μισή εγώμισή εκείνος). Οι λεζάντες μας, όπως βλέπεις, αποκαλύπτουν περίτρανα τη προσέγγιση ‘INTP vs ESTJ’ επί του ίδιου θέματος. Η ποιητικότητα αντιμέτωπη με τη σαφήνεια… όμως με έναν τρόπο μαγικά αρμονικό κι αλλήλο-εξελίξιμο. Η λογική (T) αποτελεί τη κοινή μας “στέγη” κι έτσι η ουσία και των δύο, θέτει τη συνάντησή μας -ούτως ή άλλως- καρμική!

p.s. Τελικά ο Jung είχε μυαλό ε; Κι αν είπα και μια κουβέντα παραπάνω καθώς διάβαζα το ‘Freud – Jung: Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ’… νερό κι αλάτι!

You May Also Like

2 σχόλια

 1. Τρομερό είμαι Γιουνγκικιά (είναι ο αγαπημένος μου ψυχολόγος!) και είμαι το I S T J και τώρα πάω να το δώσω και στον σύζυγο να δω τι θα μου βγάλει!
  ΑΦιλάκιαααααααααααααααααα! πολλά πολλά! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν και Φροϋδική , υποκλίνομαι στους παραπάνω επιστήμονες και τον απίθανο πίνακα προσωπικοτήτων!
   Έχω πάθει πλάκα με τις θέσεις των ανθρώπων της ζωής, μου πάνω στον κύκλο! Νιώθω σαν να βλέπω ολόκληρη την εικόνα και νομίζω πως πρέπει να αναζητήσω στοχευμένα τους χαρακτήρες που μου λείπουν!
   Καλή μελέτη! Φιλιά!

   Διαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0